Cultural, Civic & Arts, *On the Boards

Seward Wellness Center

BVH partnered with the City of Seward to develop a master plan for a comprehensive Wellness Center that promotes happier and healthier lives in a multigenerational community.

Promoting happy and healthy lifestyles became the foundation for the mission with a special focus to reduce current health issues including child obesity, sedentary workplace physical constraints, and a lack of elderly programming.

The comprehensive wellness center includes a natatorium, gymnasium, and a variety of workout areas supported with lockers, youth-focused multipurpose spaces, and offices. Users are greeted with a 2-story commons area with direct views to a prominent open stair and an indoor walking track bridge overhead that promotes an active environment and creates way-finding opportunities. The wellness center also includes a 6-lane competition pool as well as a separate slide.

The facility will provide year-round opportunities that satisfy current needs and is situated on the site to accommodate future expansions seamlessly.

THEMES

Sustainability and accessibility were two major themes of the design. The building is orientated east to west to maximize sun exposure for natural light. Strategically placed glazing invites visibility from the outside into active interior spaces and simultaneously creates views to nature from the exercise areas. A primary pedestrian boulevard straddled with landscaped garden beds aims the front door directly at the school for direct access. This route also ties into a future city-wide bike and walking path to encourage multiple modes of transportation.

Previous ProjectNext Project

Stay Up-to-Date!

Join our mailing list to receive the latest news, events highlights, work launches and articles.