Higher Education

Chadron State College Math Science Renovation

The Math and Sciences building represents late 1960’s educational architecture. The existing building is dense with programs which includes classrooms, laboratories, faculty offices and specialty teaching spaces like a planetarium. However, education and curriculum delivery has profoundly changed in the last 50-plus years. As such the existing interior of the building will be demolished to pave way for educational design objectives of today and flexible to grow with the associated departments over the coming decades.

Laboratory spaces will offer contemporary amenities and learning will not be tied to classrooms. Other spaces distributed around the newly renovated interior will provide breakout zones varied in size and furniture type to allow students and faculty to configure to the task at hand or how they learn best. The necessary infrastructure for technology will be vital to promote the bring your own device educational paradigm.

The exterior of the existing building will remain largely unchanged save a new entry and corresponding canopy provided on the south. This will provide a noticeable entry point to the building and assist with way-finding once inside. The new addition will connect to the north side of the existing building. Once connected the Math and Science building will be able to establish a necessary connection to the campus mall.

The new addition’s exterior design incorporates the exposed structural framework through a horizontal band at the floor and roof lines. The primary exterior material is recessed in plane to make the bands pronounced. Strategic window placement provides natural light into the laboratories and expansive views to the campus. Additionally, public spaces have expansive windows to promote the life of the building to onlookers and encourage student activity. The primary material is durable, low maintenance and provides a contemporary look. Furthermore, the exterior is regulated by the panel module to reduce construction waste and expedite construction sequencing. The panelized facade references back to the rhythms and patterns found in math and sciences study.

Previous ProjectNext Project

Stay Up-to-Date!

Join our mailing list to receive the latest news, events highlights, work launches and articles.