University and Eastside Suites

With the successful completion of the Knoll Residential Center, BVH Architecture designed two adjacent student housing communities on the University of Nebraska–Lincoln campus. University Suites, situated between Knoll and Eastside Suites, serves as the central hub for mail and package delivery while providing premium lounge and pavilion space for student interaction. The building’s core is a glass connector with a reception lobby on the main level and lounge space stacked for four stories above. The core connects the two primary wings containing 2- and 4-bedroom, suite-style units, small study spaces, a laundry room and student lounges.

The south-facing pavilion is extracted from the building footprint to be expressed as a special space visible from the street as a two-story volume. Underneath the broad roof plane is a fireplace nook and intimate reading and gathering spaces, including a unique-shaped wood-clad room.

Eastside Suites works in concert with University Suites to enclose a courtyard for students to enjoy. The courtyard is activated by landscape features as well as student lounges that protrude from the building façade. A one-and-a-half story pavilion overlooked by a game room projecting into the space anchors the northeast corner of the complex. The southeast corner, visible from a distance, figuratively reaches out to the community with an all-glass corner highlighted by a Husker red wall. Sprinkled throughout the wings of 2- or 4-bedroom, suite-style units are study spaces, student lounges and other amenities.

Location

Lincoln, NE

Year Completed

2014

Owner

University of Nebraska–Lincoln

Size

380,000 sq. ft.

BVH Team